MAGUNKRÓL

Tájékozódási lovaglás

Mottó: Vadregényes kaland szabadság érzéssel

„A sokak számára ismeretlen sportág a tájfutás lovas megfelelője. Franciaországból indult, ott TREC-nek (Techniques de Randonee Equestre de Competition) nevezik, ami összetettebb verseny, mint az, amit itthon rendeznek. Külföldön három versenyszámból: idomítottsági, tájékozódási és higgadtsági vizsgából áll, itthon csak a tájékozódásban mérhetik össze tudásukat a versenyzők. A résztvevők a rajt előtt a bóják helyét megjelölő térképet kapnak, és ezeket a megjelölt tereppontokat (szikla, fűzfa, barlang stb.) kell a valóságban megtalálniuk, és az ott elhelyezett lyukasztóval kártyájukon igazolniuk az állomás elérését. Alapvetően a 20-25 km-es tereppályán 10-15 pontot kell érintenünk – mondja Fodor-Krauth Márta tájékozódási tereplovas bajnok. – Ehhez a sporthoz biztos lovastudás szükséges azért, hogy a terepen előforduló akadályokat le tudjuk küzdeni: át tudjunk kelni patakon vagy árkon, fel tudjunk kapaszkodni a meredek emelkedőn vagy leereszkedni a lejtőn. A lovasnak el kell tudni igazodni a térképen, ismernie kell a különböző jelzéseket, az utakat, szintvonalakat, domborzati és vízrajzi jeleket, patakokat, erdőket, réteket. A lónak viszont semmilyen különleges képességgel nem kell rendelkeznie, egy jó kondícióban lévő, terepen gyakorlott állattal teljesíthető a futam. Tehát kevésbé a ló, sokkal inkább a lovas adottságain, tehetségén, tájékozódási képességén múlik a versenyzés sikere.”

Kinek ajánlott?

Minden lovasnak és leendő lovasnak, aki szeret a természetben lovagolni, és vágyik némi izgalomra, kiszámíthatatlanságra, kihívásra. Mindez kellemes társaságban, gyönyörű környezetben történik!

Miért érdemes ezt választani?

Lóval, szerencsés esetben a saját lovunkkal járhatjuk be az ország legcsodálatosabb terepeit, érintetlen erdőket és mezőket fedezhetünk fel, miközben vadakat láthatunk. Emellett a sportág sok mindenre tanít egyszerre: légy kitartó – azért mert elsőre nem találod meg a bóját, még lehet, hogy ott van, csak jobban körbe kell nézned, légy alapos – figyeld a térkép összes részletére, légy képes felülbírálni magad és a döntéseidet – azért mert túl korán vagy későn kanyarodtál, még megtalálhatod a tereppontot, csak lehet, hogy másik útvonalon kell elérned. Mindeközben egyszerre kell összpontosítanunk saját magunkra, a lóra, a terepre és a térképre. A sportág szépsége az harmónia és összehangoltság, ami ember és állat között megszületik azzal, hogy megtanulnak bízni egymásban, így pedig minden akadályt közösen leküzdenek.

Mi szükséges hozzá?

Ló részéről kellő terepbiztosság és alapkondíció, amit a verseny előtt állatorvosi vizsgálat keretében ellenőriznek. A lovas részéről biztos lovastudás, fejlett tájékozódási képesség, ami fejleszthető. A sporthoz elegendő a szokásos lovas felszerelés, a versenyeken egyedül a biztonsági kobak használata kötelező.